Ons moderne en vaak drukke leven zorgt voor de nodige stress. De laatste jaren is niet alleen de werkdruk enorm gestegen maar het leven zelf gaat met de komst van internet en social media ook 24/7 door.  Zo was het 25 jaar geleden heel normaal dat zodra je werkdag erop zat je pas de volgende dag de nieuwtjes of de belangrijke zaken op de werkvloer kreeg te horen van je baas of collega. Tegenwoordig zijn we de hele dag door bereikbaar en is de grens tussen vrije tijd en werken nihil geworden. Steeds meer mensen krijgen door deze twee zaken te maken met een burn- out. Heb jij een druk leven en wil je voorkomen dat je last krijgt van een burn-out? Lees dan snel verder naar de volgende 5 tips hoe je een burn-out kunt voorkomen.

 

Online en offline

Het is tegenwoordig haast niet te meer in te denken maar offline gaan doet soms wonderen voor je. Door continu al het nieuws mee te krijgen, de nieuwtjes van je collega’s of vrienden horen en het leven van onbekende mensen op het social media te kunnen checken raak je uitgeput. Je hersenen krijgen hierdoor te veel prikkels om het goed te kunnen verwerken en je stress gehalte stijgt naar een topniveau. Plan dus voor jezelf vaste momenten in dat je telefoon uitgaat en je echt ‘me-time’ hebt. Lees eens een boek of kijk je favoriete film nog een keer.

 

Geef je grenzen aan

Dit is zeker op de werkvloer van groot belang. Er wordt steeds meer van mensen verwachten op het werk en de tijdsdruk is vaak enorm. Merk je dat het voor jou te snel gaat of dat je sommige taken niet haalt omdat je teveel klussen moet doen? Geef dit dan aan. Schaam je daar niet voor. Zodra je baas ervan af weet kan hij de taken beter verdelen. Zolang jij niks zegt kan je baas ook niet weten dat het teveel is voor je. Geef dus duidelijk en op tijd je grenzen aan. Dit kan in het begin lastig zijn maar doe het in kleine stapjes. Het went vanzelf.

burn out

Lees ook: De positieve werking van dankbaar zijn.

 

Comfort zone

Stap uit je comfort zone. Dit kan zeer stress bevrijdend werken. Boek een stedentrip naar een onbekende stad of ga alleen een dagje op pad. Drink ergens op je gemak een bak koffie. Zo ben je in je hoofd met totaal andere en nieuwe dingen bezig wat je veel verlichting kan bieden. Heb je een partner? Ga dan samen op dansles of volg een workshop . Zo zorg je ervoor dat je relatie bloeiend en interessant blijft in tijdens van stress.

 

Kleine dingen

Weet dat het leven niet altijd een feestje is. Wen jezelf daarom aan om van de kleine geluksmomenten te genieten. Wanneer je dit jezelf aan went zal je merken dat je veel positiever in het leven komt te staan en je tegenslagen beter op kunt vangen. Schrijf desnoods je geluksmomenten op zodat je ze terug kan lezen wanneer het is iets minder goed gaat.

 

Eet gezond

Wanneer je in een dip zit is het vaak gemakkelijk om te kiezen voor ongezond en makkelijk eten. Gezond voedsel is van groot belang als je een burn-out wilt voorkomen. Het levert je energie op om dingen te ondernemen en een suikervrij dieet zorgt ervoor dat je geen pieken en dalen krijgt in je energielevel. Neem de tijd om te koken en jezelf van een gezonde maaltijd te voorzien. Al kan een keer zondigen met frietjes natuurlijk geen kwaad. Evenwicht is heel belangrijk.