Een sapkuur, ook wel sapvasten genoemd, is een detox dieet waarbij je voor een korte periode, meestal één tot drie dagen, groente- en vruchtensap (en vaak niets anders) consumeert. Voorstanders zijn van mening dat het drinken van sap het lichaam overspoelt met genezende voeding, terwijl het ook gifstoffen en afval wegspoelt.

Er wordt ook gedacht dat het de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam ondersteunt door het dieet te ontdoen van suiker, cafeïne, geraffineerd voedsel en andere stoffen die energie kunnen uitputten. Onderzoek ter ondersteuning van deze beweringen ontbreekt echter en het gewicht dat tijdens een sap reiniging verloren is gegaan, zal waarschijnlijk worden teruggewonnen zodra de normale eetgewoonten zijn hervat.

Het 7-daagse dieet plan

Een typische reiniging duurt één tot drie dagen, maar wordt gewoonlijk voorafgegaan door een voorbereidingsfase (Detox 3 dagen tot vijf dagen) en gevolgd door een overgang na de reiniging terug naar een vast voedsel dieet (twee tot drie dagen).

 1. Dag 1: Verwijder in de voorbereidingsfase geleidelijk koffie, geraffineerde suiker, vlees, zuivelproducten, tarwe, alcohol en nicotine om hoofdpijn, onbedwingbare trek en andere ontwenningsverschijnselen tijdens de reiniging te verminderen.
 2. Dag 2: Ga door met het elimineren van de vermelde voedingsmiddelen. Verhoog de inname van verse groenten, fruit en vloeistoffen.
 3. Dag 3: Consumeer minimale hoeveelheden beperkt voedsel en verhoog de inname van fruit, groenten en vocht verder.
 4. Dag 4: Zodra de reiniging begint: 8 oz. groen groentesap; 8 Oz. smoothie met amandelmelk en bessen; appel (als de hongergevoelens aanhoudend of ongemakkelijk zijn); 8 Oz. groen groentesap; 8 Oz. groentebouillon; 8 Oz. wortel, biet en appelsap.
 5. Dag 5: 8 oz. groen groentesap; 8 Oz. smoothie met kokosmelk en peren; kleine salade zonder dressing; 8 Oz. groen groentesap; kleine portie wortelen en selderij; 8 Oz. gember-, appel- en komkommer sap.
 6. Dag 6: Na het reinigen, licht eten. Voeg in de loop van enkele dagen geleidelijk voedingsmiddelen toe.
 7. Dag 7: Ga door met het toevoegen van calorieën en eerder beperkt voedsel in kleine hoeveelheden.

Wat je kunt eten tijdens het dit dieet?

Rauw (ongepasteuriseerd), biologisch sap is het belangrijkste onderdeel van een sap reiniging. Sappen kunnen zelfgemaakt of gekocht zijn. Tussen elk sap of elke maaltijd kan ook water op kamertemperatuur of lauw water worden gedronken om de eliminatie te bevorderen.

Voorstanders van sapzuiveringen geven de voorkeur aan biologische producten. Smoothies en sommige gezonde voedingsmiddelen kunnen worden toegevoegd of vervangen voor degenen die meer calorieën nodig hebben. Sommige mensen kiezen misschien alleen voor rauw of veganistisch eten, terwijl anderen glutenvrije maaltijden en snacks hebben.

Glutenvrij volkoren voedsel

Glutenvrije veganistische maaltijden en snacks kunnen worden aanbevolen als je honger hebt tijdens een reiniging, terwijl je je voorbereidt op een reiniging of als je overstapt van een sap reiniging.

 • Volkoren
 • Alle groenten en fruit
 • Sojaproducten zoals tofu
 • Bonen en peulvruchten.

Is een Juice Cleanse een gezonde keuze voor jou?

Het volgen van een sapkuur van Dr.Blend kan een korte termijn boost geven voor het starten van een nieuw gezond eet programma of een snelle reset na een paar dagen genieten, maar het wordt niet aanbevolen als een programma voor langdurig gewichtsverlies. Hoewel het volgen van een sapje gedurende drie dagen kan leiden tot gewichtsverlies op de korte termijn, leert het geen vaardigheden, zoals het plannen en bereiden van gezonde maaltijden, die nodig zijn voor aanhoudend gewichtsverlies.