Afvallen anno nu betekent plezier hebben in het eten. Het aantal calorieën en het aantal koolhydraten is ondergeschikt aan de smaakbelevenis. Weet wat je eet is het devies en daar is een goede reden voor. De Nederlandse consument wordt zich steeds bewuster van het belang van verantwoorde voeding en wil graag weten wat hij of zij binnen krijgt. Nog belangrijker is te weten wat het in je lichaam doet zodat je een verantwoorde keuze kunt maken. Dan gaat het ook lang niet altijd om de gezondheidswaarde voor je lichaam, ook de manier waarop een stukje vlees of vis op je bord is gekomen is steeds meer van belang. Daarnaast is er ook een trend aan het ontstaan voor de luxere vleessoorten zoals langdurig gerijpte vleessoorten uit bijvoorbeeld Frankrijk of heerlijk gekruide hammetjes uit Spanje. Kortom, de afvaltrends van 2018 bestaat vooral uit lekker en verantwoord genieten van (h)eerlijk voedsel. Stop dus maar met het paleo dieet, dukan dieet of het crash dieet, dit zijn de hipste manieren om in 2018 echt af te vallen

Het DASH-dieet

Het primaire doel van dit dieet is om een (te) hoge bloeddruk te voorkomen, maar de pay-off is een afgezwakte taille. Het is simpel en realistisch: concentreer je alleen op het eten van voedsel wat rijk is aan voedingsstoffen waarvan je weet dat het goed voor je is (fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en vetarme zuivelproducten). Vermijd dus producten die dat niet zijn, ook niet die producten met een hoog zoutgehalte, of verzadigd vet, zoals vet vlees, volle zuivel en tropische oliën, en met suiker gezoete dranken en snoep.

Het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet is in feite geen dieet maar een totaal andere beleving van voedsel. Het grote voordeel is niet zo zeer het afslank-effect, het echte voordeel is dat je hier je immuunsysteem verbeterd waardoor je beter bent beschermd tegen typische welvaartsziektes als diabetes en kanker.

afvaltrends

De basistheorie komt voort uit het feit dat degenen die in het gebied wat we bestempelen als ‘mediterraan’ langer leven en veel minder vatbaar zijn voor moderne lifestyle-ziekten dan de rest van de wereld. Waarom? Omdat ze zich houden aan deze eenvoudige eetrichtlijnen: een dieet met weinig rood vlees, verzadigd vet en suiker, en veel groen en noten. Voeg hieraan een actieve levensstijl toe en het is een gegarandeerde overwinning op je zelf.

Het Flexitarian Dieet

Gemaakt door een diëtist, het flexitarian dieet is gebaseerd op de twee woorden waaruit zijn naam bestaat: flexibel en vegetarisch. We houden van het woord “flexibel”, omdat geen enkel dieet zo irritant moet zijn dat het een terugkerend patroon van slechte voeding wordt. Geen jojo-effect dus. Bovendien zou iedereen er eigenlijk een gewoonte van moeten maken om af en toe het vlees te vervangen door verse groenten.

Dus dit dieet is gewoon logisch. Eet je groenten, wetende dat je kunt genieten van af en toe een vlezige maaltijd, en je zult kilo’s afvallen, ziekten voorkomen … en langer leven!

Heb jij ervaring met een van deze trends? Laat het ons weten in de comments hieronder!