Zonneallergie komt over het algemeen het meeste voor bij mensen met een lichte huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Zonneallergie wordt ook wel Polymorfe Licht Eruptie genoemd. Als je lichaam overdreven reageert op een normale hoeveelheid zonlicht dan kan je spreken van een zonneallergie. De allergie kan zich tonen door middel van blaasjes, rode vlekjes en bultjes over het gehele lichaam. Deze symptomen kunnen uit het niets opkomen en worden dan ook vaak als zeer vervelend ervaren. Ben je benieuwd naar wat je kan doen bij klachten die veroorzaakt zijn door een zonneallergie? Lees dan snel verder naar de volgende tips.

 

Hoe ontstaat zonneallergie?

In de meeste gevallen wordt zonneallergie niet eens veroorzaakt door de Uv-straling zelf. Meestal is het een combinatie van een reactie in het lichaam en de Uv-straling samen die een zonneallergie veroorzaken. Denk daarbij aan een reactie op medicijnen, make-up of bepaalde stoffen op de huid. Het is nog niet bekend waarom bepaalde mensen gevoeliger zijn voor een zonneallergie dan de ander. Wel lijkt het erop dat de rol van een lichte huid en erfelijkheid meespelen.

Zonlicht vermijden

Wanneer je last hebt van zonneallergie en je hebt last van huidirritaties zoals blaasjes of andere symptomen doe je er goed aan om voor de komende 10 dagen zo min mogelijk zonlicht op je huid toe te laten. Je zal zien dat na 4 dagen de symptomen af zullen nemen. Na 10 dagen zijn vaak alle symptomen die worden veroorzaakt door de allergie verdwenen. Onthoud dat de UV-straling tussen 11:00 en 15:00 uur het sterkst is. Vermijd deze tijden dan ook om naar buiten te gaan zolang de symptomen zichtbaar zijn.

zonneallergie

Lees ook: Stress is ongezond: 3 tips om te ontspannen

Kleding

Zonneallergie uit zich meestal in het gezicht, nek, armen en rug. Om zonneallergie te voorkomen is bedekkende kleding dan ook een uitkomst. Kies het liefst voor ademende kleding zoals linnen. Een lange broek en vest dragen kan je helpen om zonneallergie te voorkomen. Om je gezicht en nek te beschermen kan een grote hoed bescherming bieden. Voor kinderen zijn er speciale UV-pakjes verkrijgbaar.

 

Smeren, smeren en nog eens smeren

Smeren met een hoge beschermingsfactor kan je helpen om zonneallergie te voorkomen. Zonnebrandcrème houdt namelijk UVB-straling tegen. Echter is het zo dat bij een ernstige zonneallergie smeren met een zonnebrandcrème niet voldoende bescherming zal bieden. Let er bij ernstige klachten op dat je de huid naast smeren ook bedekt met kleding.

 

zonneallergie

 

Lichttherapie

Een vorm van lichttherapie kan uitkomst bieden bij zonneallergie. Er zijn verschillende variaties van lichttherapie te volgen. Vaak gaat een therapie in combinatie met het slikken van bepaalde medicijnen. Zo laat je de huid op een zachte manier wennen aan zonlicht. Hierdoor bouw je minder snel irritaties op en zal je minder last hebben van de symptomen die opsteken bij een zonneallergie. Laat je goed informeren en adviseren welke vorm van lichttherapie het beste bij jouw huid past.

 

Weet jij nog een goede tip bij zonneallergie? Laat het dan weten in een reactie hieronder.