Roken is erg ongezond, dat weet iedereen inmiddels wel. Steeds minder jongeren beginnen anno 2021 met roken. Dit is natuurlijk erg fijn, want de meeste rokers beginnen in hun tienerjaren en komen er vervolgens maar lastig vanaf. Toch zijn er nog behoorlijk wat rokers onder de volwassenen. Stoppen met roken is niet eenvoudig. In sigaretten zit namelijk onder andere het verslavende stofje nicotine. Dit zorgt ervoor dat je telkens maar weer zin hebt in een sigaret. Veel rokers willen graag stoppen, maar weten niet goed hoe. Ben of ken jij een roker die graag wilt stoppen? Wij hebben 5 handige tips op een rijtje gezet!

 

Kies een stopdatum

Mensen die willen stoppen met roken schuiven het desbetreffende moment vaak voor zich uit. Als van ‘ik doe het volgende maand’ en dan de volgende maand is het weer ‘ik doe het volgende maand’. Daarom is het belangrijk om een stopdatum voor jezelf vast te zetten. Schrijf het in je agenda en werk er rustig naartoe.

 

Deel het met anderen

Stoppen met roken doe je natuurlijk zelf, maar je kunt de hulp van je familie en vrienden goed gebruiken. Schreeuw het daarom van de daken. Hoe meer mensen in je omgeving weten dat je stopt, hoe meer steun je zult krijgen in deze lastige periode. 

 

Beloon jezelf

Hoewel het een keuze is om te beginnen met roken, voorzag je waarschijnlijk niet toen je je eerste sigaret rookte dat het in zo’n grote verslaving zou uitmonden. Stoppen met roken is een prestatie op zich en je mag jezelf best belonen. Beloon jezelf bijvoorbeeld nadat je 48 uur niet meer gerookt hebt, en vervolgens na een week, en dan na twee weken. Zo blijf je gemotiveerd!

Ga (gezond) snacken

Veel mensen die stoppen met roken krijgen meer eetlust. Dit is natuurlijk goed, maar probeer wel gezond te eten. Ook kun je bijvoorbeeld gezonde snacks in huis halen die je telkens kunt eten wanneer je trek hebt in een sigaret. Denk bijvoorbeeld aan rozijnen, noten, of bijvoorbeeld aardbeien. Zodra je bezig bent met eten zul je snel vergeten dat je zin in een sigaret had.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Hoe hard ze het ook proberen, veel mensen kunnen gewoon niet stoppen met roken. Gelukkig zijn er ook hulpmiddelen die je kunnen helpen met stoppen. Zo kun je in groepstherapie gaan, zijner kauwgompjes en pleisters te krijgen én kun je kiezen voor het gebruik van een e-sigaret. Hoewel de e-sigaret de laatste jaren flink wat kritiek krijgt, is het nog steeds een van de meest effectieve hulpmiddelen om te stoppen met roken. Een elektronische sigaret zorgt ervoor dat je wel nicotine binnenkrijgt, maar niet de giftige en kankerverwekkende stoffen van een sigaret. Daarnaast kun je ook zelf de nicotine afbouwen, zo wordt je lichaam dus steeds minder afhankelijk van de nicotine.  

 

Kortom, stoppen met roken is een flinke kluif, hopelijk hebben bovenstaande tips geholpen!