Als je aan zink denkt, kun je denken aan zinktabletten. Het zijn die dikke tabletten die je zere keel kalmeren als het kouder wordt. Maar naast het feit dat het je immuunsysteem in topvorm houdt, is zink een essentieel mineraal wat je lichaamscellen nodig hebben om het hele lichaam optimaal te laten werken, vooral als het gaat om de stofwisseling, de groei en de zintuigen.
Symptomen die wijzen op een zinktekort
Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk een overvloed aan zink binnen krijgt via de voeding. Het westerse menu is in algemene zin rijk aan zink waardoor een tekort niet snel voor zal komen. Het wordt een ander verhaal als er sprake zou zijn van een onverantwoorde manier van het gebruik van alcohol. Ook bij eetstoornissen en spijsverteringsstoornissen kan een zinktekort optreden. Zinktekort zijn gerelateerd aan specifieke klachten, let daarom goed op de volgende symptomen die duiden op een zinktekort. Een zinktekort aanvullen is vrij eenvoudig: kies het juiste voedingssupplement en let erop dat het voldoende zink bevat.
1 Beperkte immuniteit
Krijg je de ene verkoudheid na de andere of regelmatig last van allerlei infecties? Het immuunsysteem kan niet goed werken zonder voldoende zink.
2 Slechte huid
Wist je dat 6% van het totale hoeveelheid zink zich in de huid bevindt? Verschillende onderzoeken suggereren dat mensen met acne een lager niveau van zink hebben.
3 Allergieën
Constante stress kan leiden tot bijnierinsufficiëntie, wat een tekort aan zink kan veroorzaken. Dit speelt een belangrijke rol bij het blokkeren van de afgifte van histamine in het bloed.
Overtollig histamine kan zorgen voor typische allergiesymptomen (denk aan loopneus, huiduitslag, zwelling, niezen, enz.), En het kan ook de algemene gevoeligheid voor allergenen verhogen.
4 Lekkende darm
Wanneer de darm lekt, komen deeltjes onverteerd voedsel in de bloedbaan terecht, wat een immuunreactie veroorzaakt. Een zinktekort hoeft niet per definitie verantwoordelijk te zijn hiervoor, maar zink bevordert wel de conditie van de darmen.
Lees ook: Slaapproblemen: hoe los je dit op?
5 Slaapstoornissen
Het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol bij het slaapproces. Zink is onlosmakelijk verbonden met de reguleren van de productie van dit hormoon. Te weinig zink kan dus op termijn leiden tot slaapproblemen. Op den duur kan een zinktekort dus leiden tot vermoeidheidsklachten en zelfs depressies.
6 Zinktekort & haaruitval
Lage niveaus van schildklierhormonen kunnen erop duiden dat het lichaam zink niet absorbeert, een aandoening die in verband is gebracht met haaruitval.
7 Langzame groei
Ons lichaam heeft zink nodig voor een gezonde groei van het skelet. Helaas beïnvloedt al een relatief klein zinktekort de groei van het skelet bij kinderen en adolescenten, zelfs in de ontwikkelde landen.
8 Onvruchtbaarheid en slechte zwangerschapsuitkomsten
Bij mannen is zink van essentieel belang voor de normale ontwikkeling van zaadballen en de beweeglijkheid van sperma. Bij vrouwen is een laag zinkgehalte geassocieerd met vroeggeboorte, langdurige bevalling, laag geboortegewicht en meer.
Heb jij weleens last gehad van een zinktekort? Laat het ons weten in de reacties hieronder!