De bewering dat bewegen gezond is zal geen verrassing voor je zijn. Net zoals een goede, evenwichtige samenstelling van je maaltijd is voldoende lichaamsbeweging essentieel voor een goede gezondheid. Hier schuilt vaak ook het probleem. We weten het wel, maar we doen het niet. Excuses genoeg: een veeleisende baan, een druk sociaal leven, carrièreplanning. Dan wordt het wekelijks bezoeken van een sportschool vaak een hele opgave. Het goede nieuws is dat je die sportschool links kunt laten liggen. Het enige wat je nodig hebt is een goede fiets en de wil om te bewegen. Heb je geen fiets? Er zijn in elke regio wel fietsen te koop en in no-time kun je op de pedalen gaan staan. Aan de hand van 10 redenen laten wij je zien waarom juist fietsen supergezond is!

1. Fietsen geeft je immuunsysteem een boost

Diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zijn typische welvaartsziekten en zijn vaak gerelateerd aan een ongezonde leefstijl. Zeg maar gerust ongezond eten en te weinig bewegen. Door regelmatig te fietsen houdt je het lijf gezond, soepel en stimuleer je de bloedsomloop. Je bloedvaten blijven in conditie en alle organen worden voorzien van zuurstofrijk bloed.

2. Fietsen helpt tegen stress

Fietsen is een zeer effectief middel om even je hoofd helemaal leeg te maken. Logisch, je moet op je medeweggebruikers letten dus denk je even niet aan zaken die je dwars zitten. Dat is alleen goed voor je geest, maar ook voor je lichaam. De stress glijdt als het ware van je af, bovendien maakt je lichaam ook endorfine en serotonine aan. Inderdaad de natuurlijke anti-stress hormonen.

3. Fietsen zorgt ervoor dat je beter slaapt

Heb je moeite met slapen? Grote kans dat die problemen verdwijnen door het fietsen. Door dagelijks slechts 30 minuten te fietsen slaap je niet alleen beter, je slaapt ook gemiddeld een uur langer. Het zonlicht zorgt namelijk niet alleen voor de aanmaak van vitamine D, maar vermindert ook de aanmaak van cortisol. Dit laatste heeft zeker invloed op je slaapritme.

4. Fietsen helpt tegen overgewicht

Fietsen zorgt voor extra energieverbruik en daardoor kun je die paar extra kilo’s mooi kwijtraken. Ga maar na, met slecht 10 minuten fietsen op een normaal tempo verbrand je al snel 97 calorieën. Het goede nieuws is dat fietsen een ‘low impact’ activiteit is. In gewoon Nederlands: je belast de gewrichten amper. Bovendien ontlast je de benen en knieën doordat het leeuwendeel van je lichaamsgewicht op het zadel rust.

5. Fietsen is gezond voor je hersenen

Hoera! Van fietsen wordt je slimmer. Is wellicht niet helemaal waar, maar het heeft wel degelijk effect op de manier waarop je hersenen werken. Door het fietsen krijgen je hersenen vaker zuurstofrijk bloed aangevoerd, dat zorgt voor een nieuwe aanwas van hersencellen. Als bijkomend voordeel werken de neurotransmitters ook effectiever waardoor de cognitieve capaciteiten toenemen. Je inzichtelijke vaardigheden verbeteren en uiteindelijk ben jij degene die er het meeste van profiteert.

6. Fietsen helpt bij het opbouwen van je conditie

In feite is de fiets het meest veelzijdige fitnessapparaat wat je tot je beschikking hebt. Je traint er namelijk ongemerkt talloze spieren en spiergroepen mee. Niet alleen de spieren in je benen en voeten, maar ook andere spieren die je nodig hebt om bijvoorbeeld bij te sturen, in balans te blijven of om extra kracht te zetten. Een half uurtje op de fiets zorgt dus voor een goede spieropbouw, bovendien gaat je conditie met sprongen vooruit.

7. Fietsen is een sociale bezigheid

Solofietsen is leuken, maar het fietsen leent zich ook uitstekend als groepsactiviteit. Samen fietsen is leuk en geeft je de gelegenheid om op een andere manier te socializen. Eigenlijk zit dat in onze genen. Kinderen fietsen al vanaf jonge leeftijd met klasgenootjes en ontwikkelen daardoor hun sociale vaardigheden.

8. Fietsen kan altijd en overal

Iedereen kan fietsen! Het is een van de meest laagdrempelige activiteiten, bovendien ben je gewoon sneller om je eindbestemming terwijl je werkt aan een goede conditie. Nederland is daarnaast bijzonder vriendelijk voor fietsers door het uitgebreide netwerk van fietspaden. In totaal is dat ruim 35.000 kilometer. Grote kans dat je al fietsend ergens komt waar je nog nooit eerder was.

9. Het ultieme gevoel van vrijheid

Motorrijden is leuk, maar het echte gevoel van vrijheid, krijg je pas op de fiets. Het is onthaasten in optima forma. Gebruik je de fiets voor het woon-werkverkeer, dan merk je zelf hoe ontspannen het werkt. Kortom, fietsen is bewegen zonder verplichting of stress.

10. Ideaal: fietsen in de natuur

Ben je een echte natuurliefhebber, dan is de kans groot dat fietsen helemaal jouw ding is. Door het ontspannen karakter van het fietsen heb je veel meer oog voor de omgeving en zie je dingen die je anders nooit zou opmerken vanuit de auto of de trein. Het andere grote voordeel is dat fietsen in de natuur, is dat het je humeur verbetert en je minder snel mentaal vermoeid raakt.

Hoe vaak stap jij op de fiets? Laat het ons weten in de reacties hieronder!