Gordelroos is een huidaandoening die haar naam heeft te danken aan het feit dat de vlekjes en met vocht gevulde blaasjes als een gordel zitten op een plek van uw lichaam. De huidaanslag wordt veroorzaakt door het Herpes zoster-virus. Er is sprake van een infectie aan de zenuwen van de huid. Dit virus kan vergeleken worden met het waterpokkenvirus en er is eigenlijk sprake van een reactivatie van hetzelfde virus dat bij waterpokken actief is. Wanneer je de blaasjes op je lichaam ziet verschijnen is het wel even schrikken en je gaat je afvragen wat het nou eigenlijk is. Je kan ervan uit gaan dat er sprake is van gordelroos als de blaasjes aan één kant van je lichaam verschijnen. Dit is te wijten aan één zenuw die ontstoken raakt. Je hebt dan voornamelijk last van jeuk aan de huidaanslag en dit kan zeer vervelend zijn. Gordelroos komt voornamelijk voor op je lichaam maar in sommige gevallen kan het ook op je gezicht verschijnen.

De symptomen van een gordelroos-infectie

Gordelroos heeft een aantal kenmerkende symptomen. Zoals eerder benoemd zal gordelroos beperkt blijven tot één kant van het lichaam en zullen er daar blaasjes ontstaan die gaan jeuken. De huiduitslag zorgt voor hevige pijn en de blaasjes zullen steeds roder worden. Als de gordelroos niet goed behandeld wordt kan het vele maanden aanhouden. Na verloop van tijd kunnen de blaasjes gaan etteren en vervolgens zullen ze opdrogen tot korstjes. Het kan ook zijn dat je last van koorts gaat krijgen. Gordelroos kan sterk op waterpokken lijken. Het virus is besmettelijk en vooral mensen met een verminderde weerstand moeten uitkijken.

gordelroos 2

Lees ook: Handige tips voor gezond haar in de winter!

Hoe kom je er vanaf?

Als je denkt dat je een gordelroos-infectie hebt dan is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts te maken. De huisarts kan dan vaststellen of het daadwerkelijk gordelroos is en passende maatregelen treffen. Door gebruik te maken van anti virale middelen zoals koelzalf, zinkzalf, lanettezalf of cetomacrogolzalf. Door deze zalf te smeren zullen de blaasjes en de jeuk sneller verdwijnen. Als je geen zalf aanbrengt kan gordelroos vaak tot wel maanden blijven zitten. Om toekomstige uitbraken te voorkomen kan je ook een vaccinatie krijgen. Tegen de pijn van een gordelroos-infectie kan er dagelijks paracetamol gebruikt worden. Neem 4 maal per dag twee tabletten van 500 milligram in om de pijn iets te verlichten.

Heb jij weleens last gehad van een Gordelroos-infectie? Zo ja, hoe ben jij hier toen vanaf gekomen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!