Gezond zijn en gezond blijven is de wens van iedereen. Hoe zit het met de zorg voor de gezondheid? Hangt hier een specifiek prijskaartje aan en betaalt iedereen hetzelfde voor de zorgpremie? In Nederland mag er geen onderscheid worden gemaakt voor de kosten van zorg. Daarom zou je kunnen zeggen dat jouw gezondheid geen invloed heeft op jouw zorgpremie, maar dit is niet helemaal het geval. In dit artikel leggen wij graag verder uit hoe dit precies zit en waar je op moet letten.

Basisverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering te hebben voor de zorg. De basisverzekering dekt alle standaard kosten, buiten het eigen geselecteerde eigen risico. De hoogte van het eigen risico mag je zelf bepalen. Wanneer je jong en gezond bent, kun je ervoor kiezen om het eigen risico hoog in te stellen. De regel geldt: hoe hoger het eigen risico, des te lager de zorgpremie. Mocht je zorgkosten maken, dan moet je deze eerst betalen van het eigen risico voordat het gedekt wordt door de verzekering. Maak je echter geen zorgkosten, dan geniet je van een lagere zorgpremie door het hoge eigen risico.

Wanneer je (chronische) gezondheidsklachten hebt, is het dus niet aan te raden om een hoog eigen risico te kiezen. Jouw standaardpremie voor de basisverzekering is daardoor automatisch hoger.

Aanvullende verzekering

Voor specialistische zorg en extra zorgkosten kun je dekking krijgen middels de aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekering kan kosten voor de fysiotherapeut of bijvoorbeeld alternatieve geneeswijzen verzekeren. Wanneer je hier gebruik van moet maken vanwege jouw gezondheid, ben je hier maandelijks meer geld aan kwijt dan iemand die geen aanvullende zorgverzekering nodig heeft. Ook iemand die zwanger is zal een hogere premie hebben voor de aanvullende verzekering.

Kosten buiten de verzekering

Over het algemeen vallen vrijwel alle zorgkosten binnen de basis of aanvullende verzekering. Je betaalt hier een premie voor, maar krijgt uiteindelijk de zorgkosten vergoed. In bijzondere gevallen kan het voorkomen dat jouw zorg niet wordt vergoed door de verzekering.

De staat van jouw gezondheid heeft wel degelijk invloed op de premie van jouw zorgverzekering. Een zorgverzekering mag niet zomaar meer geld van jou vragen omdat je een slechtere gezondheid hebt, maar je zult wel extra dekking nodig hebben om alle zorgkosten vergoed te krijgen. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat welke zorgaanbieder wel of niet vergoed. Je kunt ook voor de zorgpremie van 2021 het beste online zorgpremies vergelijken. Vul jouw specifieke zorgeisen in en zie welke zorgverzekeraar het beste aanbod heeft voor jou. Daarnaast zijn er ook websites waar je veel reviews kunt vinden, zoals de zorgverzekering website van Zeker.com.