Ieder pondje gaat door het mondje is een oud Nederlands gezegde, maar het is wel waar. Alles wat je eet zorgt voor extra calorieën en die gaan er in de regel minder makkelijk vanaf dan dat ze zijn aangekomen. Voor een gezond eetpatroon is het niet noodzakelijk om al die tussendoortje te laten staan. Waar het wel op aan komt, is dat je weet wat je eet. Zo kun je lekker en verantwoord snoepen zonder je zorgen te maken over de extra calorieën.

Gezonde tussendoortjes

Vergeet even de vele ‘light’ producten die je in de schappen van de supermarkt aan kunt treffen. Ook al is er sprake van een verlaagd vetgehalte, in veel gevallen blijven dergelijke tussendoortjes nog steeds rijk aan calorieën en koolhydraten. Per saldo los je er dus niks mee op. Bovenstaande wil dus niet zeggen dat je tussendoortjes moet laten staan. Door te kiezen voor gezonde ingrediënten kun je de effecten van de bekende tussendoortjes teniet doen, terwijl je toch geniet van iets lekkers. Wil je even lekker kunnen snoepen, kijk dan in de onderstaande lijst voor een caloriearm tussendoortje wat ook nog eens zeer verantwoord is.

Lees ook het artikel: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines 

De lekkerste, verantwoorde tussendoortjes

1. Een halve tomaat met een vulling van hüttenkäse, een kneepje citroensap en lekker veel versgemalen peper
Tomaten bevatten per 100 gram slechts 19 calorieën, slechts 2.9 gram aan suikers en geen vetten. De hüttenkäse bevat iets meer vet (4.3 gram), maar de hoeveelheid zet geen zoden aan de dijk terwijl het wel de smaak verhoogt.
2. Gekookte eieren in plakjes ham of rosbief
Runder- en varkensvlees bevatten van nature weinig calorieën. De combinatie met gekookte eieren zorgt voor een heerlijk tussendoortje met lekker veel eiwit voor de spieropbouw.
3. Rauwkost met een humusdip
Groenten zijn rijk aan vezels en zorgen voor energie op de lange termijn. De vezels stimuleren daarnaast de spijsvertering, kortom een heerlijk verantwoord tussendoortje als je echt op de calorieën wilt letten.
4. Stukjes mango of plakjes banaan met een dun laagje gesmolten pure chocolade
Mango en banaan bevatten veel natuurlijke suikers wat je lichaam goed kan gebruiken. In tegenstelling tot toegevoegde suikers zorgen ze niet voor een verhoging van het aantal calorieën
5. Gebakken appel met flink wat kaneel
Hoe gek het ook klinkt, kaneel is mega gezond. Het bevat veel vitamines: A, C, B2 en B6. Daarnaast bevat het zeer veel gezonde mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.
6. Rijstwafel met mager vleeswaar (ham, kipfilet, rosbief)
Rijstwafel bevat eigenlijk net niks en is daarom een ideaal middel om te beleggen met gezonde, voedzame zaken. De ham, kipfilet en rosbief vormen een bijzonder smaakvolle combinatie zonder een veelvoud aan calorieën en koolhydraten.
7. Courgettechips
Het is een van de lekkerste tussendoortjes en ook ideaal als voorgerecht. Het bevat slechts 16 calorieën en 0.3 gram aan vet. Veel gezonder bestaat dus niet. Door ze net een klein half uur voor de maaltijd te eten, wordt de maag gevuld en eet je ook wat minder. Past prima in een regime van gewichtsbeheersing.

 

Weet jij nog een ander gezond tussendoortje die hier nog niet tussen staat? Laat het dan even weten in een berichtje hieronder!